Acció formativa del BAF
Manipulació d'aliments
Àmbit promotor de la formació:
Direcció de Serveis de Formació
Requisits:
Personal del sector d'hostaleria i restauració dins del servei de menjars (menjadors col·lectius, office de serveis, en relació als menjars preparats per a la venda, subministrament i/o servei directe al públic o a col·lectivitats, auxiliars, etc), que participa directament en la manipulació d'aliments, i que té responsabilitats en l'execució o supervisió de l'autocontrol i de les manipulacions.
Modalitat:
Taller
Canal:
Presencial
Durada:
6.00 h
| Presencial   6.00 h
| Videoformació   0.00 h
| Treball en línia   0.00 h
Nombre de participants:
Mínim 10
| Òptim  
12
| Màxim  
15
Tipus d'acreditació:
Certificat d’aprofitament
Descriptor:
Objectius

· Conèixer els riscos associats als aliments, equips, estris i pràctiques de treball.
· Conèixer com controlar aquests riscos avançant-se a la seva ocurrència.
· Reconèixer els comportaments adequats en el personal que participa com a manipulador/a d'aliments a l'última etapa del cicle de la cadena alimentària resolent les situacions concretes que es presenten en el seu lloc de treball.
· Desenvolupar i mantenir un sistema d'autocontrols específic per a l'establiment.
· Realitzar una supervisió efectiva dels manipuladors d'aliments per verificar les pràctiques.

Continguts
· Importància de la manipulació d'aliments: Responsabilitat del manipulador.

1. Tipus de contaminació dels aliments i contaminació encreuada: contaminació química, contaminació física i contaminació biològica.

2. Toxi-infeccions alimentàres: què són i com es poden produir:
· Els microorganismes: fonts i factors afavoridors del seu desenvolupament.
· Malalties transmeses pels aliments.
· Al·lergies i intoleràncies: gestió d'al·lèrgens i informació al consumidor.
· Higiene personal, hàbits higiènics i estat de salut.

3. Pràctiques correctes d'higiene en les diferents etapes:
· Recepció de menjars preparats (de cuina annexa, de línia calenta, de línia freda)
· Manteniment dels menjats preparats fins al servei.
· Regeneració dels menjars preparats per al seu servei.
· Neteja i desinfecció dels vegetals.
· Emplatat i servei.
· Conservació de menjars testimoni.
· Neteja i desinfecció.
· Tractament d'escombreries.
· Condicions a supervisar i garantir.
· Autocontrols sanitaris: protocols i registres.
Metodologia d'impartició
Es combinara l'explicació del docent amb representacions gràfiques i vídeos. En la mesura que hi hagi disponibilitat, es faran pràctiques demostratives en les instal.lacions del centre sobre les diferents manipulacions i autocontrols i supervisions pre a dur a terme. En el Gestforma es pot descarregar el Manual del curs.
Metodologia d'avaluació
Es realitzarà una prova escrita d'autoavaluació al finalitzar l'acció formativa. En relació a la certificació d'aquesta formació que emet l'empresa autoritzada, les inspeccions sanitàries demanen que es renovi cada 2 o 3 anys.
Destinataris
Col·lectiu professional Àmbit funcional Lloc de treball Competència
Oficis Serveis de benestar social Cuiner Cuina
Suport operatiu Serveis d'acció ciutadana Monitor esportiu Orientació de servei a la ciutadania
Suport operatiu Serveis de benestar social Auxiliar geriatria Orientació de servei a la ciutadania
Suport operatiu Serveis de benestar social Monitor centre obert Orientació de servei a la ciutadania
Suport operatiu Serveis de benestar social Treballador familiar Orientació de servei a la ciutadania
Tècnic auxiliar Serveis d'acció ciutadana Animador sociocultural Orientació de servei a la ciutadania
Tècnic auxiliar Serveis d'acció ciutadana Educador escola bressol Orientació de servei a la ciutadania
Tècnic especialista Serveis d'acció ciutadana Mestre escola bressol Orientació de servei a la ciutadania