Acció formativa del BAF
Manipulació d'aliments
Àmbit promotor de la formació:
Direcció de Serveis de Formació
Requisits:
· Personal del sector d'hostaleria i restauració dins del servei de menjars (menjadors col·lectius, office de serveis, en relació als menjars preparats per a la venda, subministrament i/o servei directe al públic o a col·lectivitats, auxiliars, etc.), que participa directament en la manipulació d'aliments, i que té responsabilitats en l'execució o supervisió de l'autocontrol i de les manipulacions.
· Es requereix que els participants tinguin la càmera activada durant tota la sessió. Aquesta mesura permet assegurar una experiència d'aprenentatge més interactiva i efectiva.
Modalitat:
Curs
Canal:
Videoformació
Durada:
6.00 h
| Presencial   0.00 h
| Videoformació   6.00 h
| Treball en línia   0.00 h
Nombre de participants:
Mínim 10
| Òptim  
15
| Màxim  
30
Tipus d'acreditació:
Certificat d’aprofitament
Descriptor:
Objectius

1. Conèixer els riscos associats als aliments, equips, estris i pràctiques de treball.
2. Conèixer com controlar aquests riscos avançant-se a la seva ocurrència.
3. Reconèixer els comportaments adequats en el personal que participa com a manipulador/a d'aliments a l'última etapa del cicle de la cadena alimentària resolent les situacions concretes que es presenten en el seu lloc de treball.
4. Desenvolupar i mantenir un sistema d'autocontrols específic per a l'establiment.
5. Realitzar una supervisió efectiva dels manipuladors d'aliments per verificar les pràctiques.

Continguts
1. Importància de la manipulació d'aliments: Responsabilitat del manipulador

2. Tipus de contaminació dels aliments i contaminació encreuada
· Contaminació química, contaminació física i contaminació biològica

3. Toxi-infeccions-alimentàries: què són i com es poden produir

4. Els microorganismes: fonts i factors afavoridors del seu desenvolupament
· Malalties transmeses pels aliments

5. Al·lèrgies i intoleràncies: gestió d'al·lèrgens i informació al consumidor

6. Higiene personal, hàbits higiènics i estat de salut

7. Pràctiques correctes d'higiene en les diferents etapes:
· Recepció de menjars preparats (de cuina annexa, de línia calenta, de línia freda)
· Manteniment dels menjats preparats fins al servei
· Regeneració dels menjars preparats per al seu servei
· Neteja i desinfecció dels vegetals
· Emplatat i servei
· Conservació de menjars testimoni
· Neteja i desinfecció
· Tractament d'escombraries

8. Condicions a supervisar i garantir

9. Autocontrols sanitaris: protocols i registres.
Metodologia d'impartició
Es combinarà l'explicació del docent amb presentacions de powerpoint que inclourà imatges, vídeos, representacions gràfiques, etc. En el Gestforma es pot descarregar el Manual del curs. Es realitzaran 2 sessions de 3 hores de durada cadascuna.
Metodologia d'avaluació
Es realitzarà una prova d'autoavaluació amb un formulari en línia al finalitzar l'acció formativa. En relació a la certificació d'aquesta formació que emet l'empresa autoritzada, les inspeccions sanitàries demanen que es renovi cada 2 o 3 anys.
Destinataris
Col·lectiu professional Àmbit funcional Lloc de treball Competència
Oficis Serveis de benestar social Cuiner Cuina
Suport operatiu Serveis d'acció ciutadana Monitor esportiu Orientació de servei a la ciutadania
Suport operatiu Serveis de benestar social Auxiliar geriatria Orientació de servei a la ciutadania
Suport operatiu Serveis de benestar social Monitor centre obert Orientació de servei a la ciutadania
Suport operatiu Serveis de benestar social Treballador familiar Orientació de servei a la ciutadania
Tècnic auxiliar Serveis d'acció ciutadana Animador sociocultural Orientació de servei a la ciutadania
Tècnic auxiliar Serveis d'acció ciutadana Educador escola bressol Orientació de servei a la ciutadania
Tècnic especialista Serveis d'acció ciutadana Mestre escola bressol Orientació de servei a la ciutadania