Acció formativa del BAF
Prevenció de riscos laborals a l'escenari. Tècnic nivell bàsic (50 h. en línia)
Àmbit promotor de la formació:
Gerència de Serveis de Cultura
Requisits:
Personal tècnic d'escenari i de producció dels espais escènics municipals.
A la finalització del curs s'obté el títol de Tècnic nivell Bàsic en PRL segons el que disposa el RD 39/1997, atorgat per l'ESTAE (Institut del Teatre de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya).
Modalitat:
Curs
Canal:
En línia
Durada:
50.00 h
| Presencial   0.00 h
| Videoformació   0.00 h
| Treball en línia   50.00 h
Nombre de participants:
Mínim 15
| Òptim  
20
| Màxim  
25
Tipus d'acreditació:
Certificat d’aprofitament
Certificat d’assistència
Temàtica:
Descriptor:
Objectius

Impartit per prevencionistes tècnics de l'espectacle i contextualitzat per als treballs a l'escenari, el curs té com a objectiu sensibilitzar al tècnic en la prevenció de riscos així com capacitar-lo per col·laborar en la gestió de la prevenció el teatre com a RECURS PREVENTIU.
· Incorporar l'esperit preventiu en totes les fases del treball.
· Identificar els conceptes bàsics relacionats amb la Seguretat i Salut en el treball així com el marc legislatiu relatiu a la prevenció de riscos laborals.
· Avaluar els riscos relacionats amb l'escenari com a lloc de treball, els equips escenotècnics i les màquines i eines usuals a l'espectacle, aportant mesures preventives.
· Avaluar els riscos inherents a la manutenció manual i mecànica de càrregues en maniobres d'elevació i suspensió d'elements escènics aportant mesures preventives.
· Identificar els riscos psicosocials relacionats amb l'organització del treball pròpia de l'espectacle, aportant mesures preventives.
· Identificar els equips de protecció individual relacionant-los amb el risc i l'activitat per als que es prescriuen.
· Identificar la senyalització de seguretat.
· Descriure les situacions d'emergència d'un local de pública concurrència i la composició del pla d'emergència i autoprotecció en el cas particular de l'espectacle.
· Descriure l'organització i procediments per a la gestió de la prevenció a l'empresa i la coordinació d'activitats amb tercers (companyies, empreses de serveis escènics).

Continguts
1. Introducció a la Prevenció de Riscos Laborals. Marc Normatiu Bàsic en PRL: drets i deures.
2. Riscos vinculats a les condicions de seguretat dels llocs, espais i superfícies de treball. El teatre i els seus espais. (L'escenari, trapes, escotillons, pinta, fosses ...)
3. Riscos vinculats a les condicions de seguretat dels equips, instal·lacions, màquines i eines. Equipaments escenotècnics (equips i instal·lacions d'il·luminació, sonorització, maquinària escènica ...).
4. Riscos en el treball amb electricitat. Equipaments escenotècnics.
5. Riscos vinculats a les condicions de seguretat de l'emmagatzematge, manipulació, elevació, suspensió i transport de materials. (Operacions de rigging a l'escenari. Treball en alçada en escena).
6. Riscos vinculats al medi ambient de treball (treball en el sector de l'espectacle, condicions d'il·luminació, so, clima, etc.)
7. Sistemes elementals de control de riscos. Protecció col·lectiva i protecció individual.
8. Riscos vinculats a les condicions de seguretat i la senyalització.
9. Riscos derivats de l'organització del treball. Condicions particulars en el món de l'espectacle. La gestió de l'estrès. La distribució de la jornada de treball.
10. Conceptes bàsics relatius a la gestió de les situacions d'emergència: plans d'emergència i evacuació. Pla d'autoprotecció. Cas particular del local de pública concurrència destinat a espectacles.
11. El control de la salut dels treballadors. Primers auxilis bàsics.
12. Gestió de la seguretat a l'empresa. Coordinació d'activitats preventives en l'espectacle. Organismes Públics relacionats amb la Seguretat i Salut en el treball.
Metodologia d'impartició
Es realitza en línia i asíncron, basat en el treball individual del participant a partir d'exercicis lliurats setmanalment i les consultes al tutor de cada mòdul.
Metodologia d'avaluació
El participant ha de complimentar cada setmana l'exercici pràctic corresponent al mòdul setmanal, elaborant-lo a partir de la documentació de referència i els apunts que es lliuren per a cada mòdul. Qualificació final (requisit del 85% d'exercicis lliurats): mitjana ponderada de la qualificació dels exercicis setmanals i realització d'un test final.
Destinataris
Col·lectiu professional Àmbit funcional Lloc de treball Competència
Tècnic auxiliar Serveis d'acció ciutadana Tècnic auxiliar escenari Gestió de l'escenotècnia en espais escènics