Objectius
· Conèixer les eines, recursos i acompanyament necessaris perquè els professionals puguin prendre decisions informades a les necessitats de les persones.
· Identificar la intervenció dels professionals del treball social en la nova regulació.
· Treballar el protocol de cribatge abans d´iniciar un procés de sol.licitud de mesures de suport, criteris i recomanacions per al foment d l´autonomia en la presa de decisions. Casos pràctics
Continguts
· Convenció Internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat firmada a Nova York el 13 de desembre de 2016, ratificada a Espanya el 23 de novembre del 2007. Els orígens del nou model de suport.
· Nou marc jurídic. Atenció en l´exercici de la capacitat jurídica. Aspectes més destacats del preàmbul. · Canvi de paradigma. Reforma de la legislació civil i processal per a la inclusió i autonomia. Objectiu de la Llei. Principis clau de la llei.
· Els procediments judicials per establir mesures de suport: El procediment de Jurisdicció voluntària i el procediment contenciós.
· Figures de suport. Què es una mesura de suport?, A qui es pot proporcionar una mesura de suport? Quines mesures de suport existeixen?
· Mesures de suport voluntàries ( guarda de fet, poders preventius, la figura de l´assistent designada per un mateix).
· Mesures de suport judicials ( la curatela i el defensor judicial).
· La persona amb discapacitat, el Ministeri Fiscal, els familiars i els professionals del treball social en el procediment judicial de sol.licitud d´una mesura de suport.
· La intervenció dels professionals del treball social en la nova regulació.
· El protocol de cribatge abans d´iniciar a instància del treballador social, una sol.licitud de mesura judicial de suport al Ministeri Fiscal.
· Identificar per part dels professionals del treball social les situacions que requereixen sol.licitar mesures urgents de protecció, al Jutjat. El document de petició de mesures urgents de protecció (mesures judicials de suport en l´exercici de la capacitat jurídica).
Impacte en els informes socials. L´emissió d´informe social preceptiu en procediments judicials instats pels familiars de la persona que requereix suport. La sol.licitud de l´informe social, per part del familiar de la persona amb discapacitat. Contingut de l´informe social.
· Drets de les persones amb discapacitat.
· Guia per redactar una sol·licitud de jurisdicció voluntària per a una mesura judicial de suport quan la sol·licita la persona amb discapacitat, o un familiar legitimat.
· Principis de la confidencialitat en la coordinació interprofessional.
Metodologia d'impartició
La proposta metodològica parteix de generar sessions teoricopràctiques amb dos espais diferenciats en cadascuna:, el seu objectiu és posar en pràctica alguns dels conceptes apresos a les sessions teòriques. Intervenció dels assistents en l´exposició de casos pràctics. Un espai d´anàlisis col.lectiva sobre situacions viscudes per a buscar altres respostes, altres opcions a partir de la teoria i els nous marcs conceptuals de referència; tenint present el nou context i marc de drets i deures que estableix aquest canvi de paradigma. Configurar el protocol de cribatge abans d´iniciar a instància del treballador social, una sol.licitud de mesura judicial de suport al Ministeri Fiscal
Metodologia d'avaluació
Assistència 100%. L'avaluació del taller es basarà en la valoració dels treballs pràctics realitzats durant el curs, considerant l'aplicació adequada dels conceptes a les situacions proposades, la qualitat de les solucions proposades, la profunditat de les discussions en grup i la claredat en la presentació dels resultats.